Γεωγραφικά Στοιχεία

Εκτύπωση

busco mujer soltera o separada de 40 aГ±os Οι Μελιγγοί είναι μία από τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Δωδώνης Ιωαννίνων. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο του Δήμου Δωδώνης (390κ. απογραφή 2011) και βρίσκεται στους πρόποδες του Όρους Τόμαρος (Ολύτσικα 1974μ). Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 800m.

simulador de opções binárias Συνδέεται οδικά με τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, από την έξοδο της Δωδώνης προς την Εθνική Οδό Ιωαννίνων Άρτας. Από την έξοδο Δωδώνης της Εγνατίας βρίσκεται σε απόσταση 6km, ενών από την Εθνική Οδό Ιωαννίνων Άρτας (κόμβος Δερβιζιάνων, Κοπάνης) βρίσκεται σε απόσταση 10km.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, είναι ο χώρος όπου πρωτοκατοίκησαν οι Σελλοί, οι πρώτοι έλληνες, και οι ιερείς του Μαντείου της Δωδώνης. Στην περιοχή του, στη θέση Γούβες (υψόμετρο 1.100μ.), βρέθηκαν από αρχαιολόγους ευρήματα Μέσης και Νεότερης Νεολιθικής εποχής (καμένα οστά ζώων και όστρακα) από προϊστορική εγκατάσταση.
 
Το σημερινό χωριό Μελιγγοί πρέπει να είναι η συνέχεια του οικισμού Ελλά, Σελλά ή Σελλιά με αλλαγμένη τη θέση του βορειότερα. Το όνομα Μελιγγοί προέρχεται, μάλλον, από το σλαβικό φύλο των Μηλιγγών που κατέβηκε στην Ήπειρο και τη νότιο Ελλάδα κατά τον 7ο – 9ο αιώνα μ.Χ.
 
Στο κέντρο του χωριού, δίπλα στην πλακόστρωτη πλατεία, και στη θέση παλιού μοναστηριού, βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (με επιγραφή “6 Μαρτίου 1059”). Από κάτω, το παλιό σχολείο του χωριού (Γιαννοπλάτειος Σχολή Μελιγγών) που πήρε το όνομά του από τον ευεργέτη Παναγιώτη Αθανασίου ή Γιαννοπλάτη. Ιδιαίτερα αξιόλογο είναι το Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες εκκλησίες του χωριού.

site rencontre mbti  

 

 

Γεννήσεις - Βαπτίσεις

Γάμοι

Κηδείες

Friday the 22nd. Μελιγγοί Δωδώνης Ιωαννίνων