Η δράση μας στην αρχαία Δωδώνη και το θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων

Εκτύπωση

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την περασμένη Δευτέρα το θέμα της έκθεσης των πανελλαδικών εξετάσεων που αφορούσε την «προστασία και αξιοποίηση των αρχαίων μνημείων» και ειδικότερα την ανάγκη για γνωριμία και εξοικείωση των πολιτών με τα μνημεία μέσα από διάφορες δραστηριότητες, καθώς και τη συνεργασία των επιστημονικών φορέων με άλλους φορείς, συλλόγους και αλλά άτομα.
 
Η έκπληξή μας οφείλεται στη διαπίστωση ότι η φιλοσοφία του θέματος της έκθεσης αλλά και του συνοδευτικού κείμενου «Εμείς και οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης» του Β. Λαμπρινουδάκη  στο οποίο υποστηρίζεται ότι «…η επαφή του κοινού με τα μνημεία … είναι ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος προσέγγισης και οικείωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς … και ο δραστικότερος τρόπος δημιουργίας στην ευρύτερη κοινωνία συνείδησης εκτίμησης και προστασίας των μνημείων μας», τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται πράξη από τα μέλη της Αδελφότητας.
 
Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στο σύντομο φιλμ ( https://www.youtube.com/watch?v=r0ps-XOtZxw ), μια φορά το χρόνο, την άνοιξη, εθελοντική ομάδα από το χωριό Μελιγγοί (www.meliggoi.gr), που απέχει τρία χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Δωδώνης, σε συνεργασία με ΤΟ ΔΙΑΖΩΜΑ και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, συμμετέχουν εθελοντικά σε δράσεις προστασίας, γνωριμίας και εξοικείωσης με τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Ειδικότερα οι μεγαλύτεροι της ομάδας μας φροντίζουμε για τον καθαρισμό από αγριόχορτα, βρύα κτλ. σημείων του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Δωδώνης που μας υποδεικνύονται και κυρίως μπροστά από το θέατρο και στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του «πρυτανείου». Παράλληλα τα μικρά παιδιά της ομάδας ξεναγούνται και γνωρίζουν το χώρο και την ιστορία του από αρχαιολόγους, παρακολουθούν απλές διαδικασίες συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων από συντηρητές που εργάζονται στο χώρο (Στέφανος και Τάσος Σακκάς), πραγματοποιούν μικρούς συμβολικούς καθαρισμούς από βρύα, συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια που οργανώνονται από τους αρχαιολόγους (κκ. Σιώζου, Γιούνη, Πλιάκου) ή από τους εθελοντές της μελιγγιώτικης ομάδας μας (φιλολόγους, νηπιαγωγούς κτλ) ενώ στο τέλος της μέρας επιδίδονται με ενθουσιασμό στο παιχνίδι μέσα στο αρχαίο στάδιο!!
 

Το φετινό λοιπόν θέμα της έκθεσης και το κείμενο του κ. Λαμπρινουδάκη μας συγκίνησε και μας ικανοποίησε καθώς επιβεβαιώνει την αξία της μικρής και περισσότερο συμβολικής μας συμβολής στην προστασία των αρχαίων μνημείων και επιβραβεύει την προσπάθειά μας για εξοικείωση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μας δίνει μάλιστα δύναμη να την συνεχίσουμε, ουσιαστικότερα και εποικοδομητικότερα καθώς ο κ. Λαμπρινουδάκης σημειώνει σωστά στο στο κείμενό του ότι «… η όσμωση αρχαιολόγων, ανθρώπων του θεάτρου, παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων διανοητών είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει ένα πολύ καλό κλίμα για μια κοινή προσπάθεια ισορροπημένης και συνετής προσέγγισης του είδους αυτού των μνημείων».

Περικλής Παππάς, Πρόεδρος Αδελφότητας

6951303567 & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γεννήσεις - Βαπτίσεις

Γάμοι

Κηδείες

Thursday the 20th. Μελιγγοί Δωδώνης Ιωαννίνων