Το Μουσείο

 

Το Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών "Αφοί ΠΕΤΡΟΥ", που ξεκίνησε το 1986 σαν μια προσπάθεια διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, ιδρύθηκε το 1994 και στεγάζεται στους κάτω ορόφους του σχολείου του χωριού, το οποίο βρίσκεται κάτω από την πλατεία του χωριού και την εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου.

 

Τα εκθέματα, τα οποία είναι δωρεές χωριανών, είναι τοποθετημένα σε 5 αίθουσες και είναι καταγεγραμμένα. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη που μας δείχνουν τον τρόπο ζωής των χωριανών μας πριν μερικά χρόνια, τα έθιμα που είχαν τότε, καθώς και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν σε κάθε εργασία τους στο χωριό.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το εγχείρημα για τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου Μελιγγών (Λ.Μ.Μ.) πήρε σάρκα και οστά χάρις σε μερικούς ανθρώπους του χωριού και ιδιαίτερα σε έναν, τον Θεοχάρη (Χάρη) Σακκά, μετανάστη για δεκαετίες στο Βέλγιο, που την τελευταία περίοδο της ζωής του, επαναπατριζόμενος στον τόπο του, το χωριό του, προσέφερε όσο κανείς άλλος στο Λ.Μ.Μ.

 

Βέβαια ένα επίσης μεγάλο ευχαριστώ αξίζουν όλοι εκείνοι οι χωριανοί Μελιγγιώτες που βοήθησαν και βοηθάν στο να εμπλουτιστεί το Λαογραφικό Μουσείο μας με νέα εκθέματα, αλλά και σε όσους φροντίζουν ώστε να διατηρείται και να ανοίγει τις πόρτες του στους επισκέπτες του.

 

Επειδή τα έσοδα του μουσείου είναι πενιχρά (δωρεάν είσοδος, περιορισμένες χορηγίες χωριανών και φίλων, έρανοι χωριανών, περιστασιακή χρηματοδότηση από Δήμο Δωδώνης, κ.ά.) αδυνατούμε να υποστηρίξουμε σταθερή λειτουργία και άνοιγμα του μουσείου στο κοινό και τους επισκέπτες του.

 

Επειδή λοιπόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες και μέρες για επίσκεψη στο μουσείο, οι επισκέπτες (τάξεις μαθητών και σχολεία, ομάδες επισκεπτών ή και μεμονωμένοι επισκέπτες) θα πρέπει είτε να τηλεφωνούν στο 26510 82065 ή 6944476753 (κ. Παππάς) είτε να στέλνουν email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

View the embedded image gallery online at:
http://meliggoi.gr/index.php/features/museum#sigFreeId777870a8df

 

 

 

Επισκέψεις σχολείων στο Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών

Ζωντάνεψε το χωριό αυτές τις μέρες, αφού δύο δημοτικά σχολεία επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο, συνδυάζοντας την επίσκεψη με παιχνίδι στην πλατεία του χωριού.

Οι μαθητές περιηγήθηκαν στις αίθουσες του μουσείου περιεργάστηκαν τα εκθέματα και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας του κ. Μιχάλη Παντούλα, στην Πινακοθήκη των Μελιγγών.

Περισσότερα...

Επίσκεψη της ΕΛΕΠΑΠ στο Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών

Σήμερα υποδεχτήκαμε στο Λαογραφικό Μουσείο, μια ξεχωριστή ομάδα φίλων.

Φίλοι από την ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων με τους συνοδούς τους, επισκέφτηκαν το μουσείο και ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Λαογραφικού Μουσείου Μελιγγών. Φτάσαν στο χωριό κατά τις 10:30' και ύστερα από τις συστάσεις, ακούσαν μερικές πρώτες πληροφορίες για την ιστορία του μουσείου (πότε ξεκίνησε η συλλογή των εκθεμάτων, πότε ιδρύθηκε, γιατί είναι αφιερωμένο στους Αδερφούς ΠΕΤΡΟΥ).............

Περισσότερα...

Γεννήσεις - Βαπτίσεις

Γάμοι

Κηδείες

Wednesday the 17th. Μελιγγοί Δωδώνης Ιωαννίνων