Ι.Α.Μ.: Το πρώτο ντοκουμέντο για τους Αδερφούς ΠΕΤΡΟΥ

Εκτύπωση

Χρόνια τώρα, παρ' όλες τις συζητήσεις και τις προφορικές αναφορές στους Αδερφούς ΠΕΤΡΟΥ, δεν είχε βρεθεί ούτε ένα ντοκουμέντο (έγγραφο ή κειμήλειο) για τους πρώτους ευεργέτες του χωριού!

Σε αντίθεση με τον Παναγιώτη Αθανασίου ή Γιαννοπλάτη, για τον οποίο η διαθήκη του μαζί με το υλικό στον σχετικό φάκελο της Μητρόπολης Ιωαννίνων για το κληροδότημα Γιαννοπλάτη αποτελεί πολύτιμο υλικό για το χωριό μας, δεν έχει αναφερθεί κανένα αντίστοιχο ντοκουμέντο για τους Αδερφούς ΠΕΤΡΟΥ!

Η συζήτηση όμως με τον Ν. Αναστασίου, φίλο και συγγενή από την Ηγουμενίτσα, οδήγησε σε ένα πολύτιμο δώρο προς την Αδελφότητα, την Επετηρίδα του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου στην Κωνσταντινούπολη για τα έτη 1883-1884 (φωτογραφία 1) στην οποία υπάρχει αναφορές στο χωριό μας, Μαλιγγούς.

Σε μια από αυτές (φωτογραφία 2), έχουμε την πρώτη αναφορά στον έναν από τους δύο Αδερφούς ΠΕΤΡΟΥ, τον Βασίλειο. Η διατύπωση βέβαια δεν είναι πλήρως σωστή μια και μιλάει για το "...... εκ του κληροδοτήματος του εκ του αυτού χωρίου Βασιλείου Χρήστου¨. Προφανώς αναφέρεται στον Βασίλειο Χρήστου Πέτρου, τον έναν από τους δύο Αδερφούς ΠΕΤΡΟΥ.

Είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για την ανακάλυψη της συγκεκριμένης αναφοράς αφού προσφέρει το πρώτο, και μοναδικό μέχρι τώρα ντοκουμέντο, για τον Βασίλειο Χρήστου ΠΕΤΡΟΥ.

Για το Ιστορικό Αρχείο Μελιγγών.

Θερμότατες Ευχαριστίες στον Ν. Αναστασίου, για το παραπάνω αντίγραφο.

 

 

Γεννήσεις - Βαπτίσεις

Γάμοι

Κηδείες

Tuesday the 21st. Μελιγγοί Δωδώνης Ιωαννίνων